CE MĂ ENERVEAZĂ: „MIORIŢA”, O BALADĂ PENTRU O NAŢIE ÎNFRÂNTĂ!

Miorita

„Aşa a vrut Dumnezeu!”, „Asta-i viaţa!”, sau „N-am ce face! Soarta!”. Sunt remarci pe care le auzim zilnic în jurul nostru. Suntem nişte oameni mereu loviţi de soartă, de destin, nişte oameni care n-au avut noroc în viaţă, nişte oameni care, pur şi simplu, cred că nu pot să schimbe nimic din ceea ce îi deranjează.

Dar oare de ce? Cum am ajuns aici? Să fie în sângele nostru, în ereditatea noastră de la Decebal şi Traian încoace?

Eu unul nu vreau să fiu aşa! Nu vreau să-mi plâng de milă fără să fac nimic! Nu vreau să pun toate necazurile pe seama sorţii!

Nu vreau să accept poemul „Mioriţa” ca fiind o lucrare de referinţă pentru poporul român! Ca fiind o capodoperă naţională care ne reprezintă!

Nu mă înţelegeţi greşit. Versurile „Mioriţei” sună impecabil, dar mesajul este deplorabil, din punctul meu de vedere.

Nu pot accepta gândul că un om, în acest caz ciobanul moldovean, se lasă ucis! Că, pur şi simplu, renunţă la lupta pentru supravieţuire, la lupta pentru propria-i fiinţă. Pur şi simplu îşi acceptă aşa- zisul destin, dar nu unul hărăzit de întâmplare, de soartă, ci unul stabilit de duşmani, de oameni ca el.

Da, poemul este o mare valoare. Recunosc! Iată ce scrie Wikipedia despre „Mioriţa”: „ Miorița este un poem folcloric românesc, răspândit în peste 1500 de variante[1] în toate regiunile României. Este o creație populară specific românească, nefiind cunoscută la alte popoare [2]. Cântecul a fost zămislit în Transilvania, având la bază un rit de inițiere și interpretat sub forma de colindă, în timpul sărbătorilor de iarnă [necesită citare]. S-a transformat în baladă (în regiunile din sudul și estul țării)[necesită citare], în această versiune fiind socotit[cine?] un text literar desăvârșit din punct de vedere compozițional și stilisticFormat:De cine. A fost analizat și comentat de cei mai de seamă oameni de cultură români. Motivul mioritic a constituit sursă de inspirație pentru scriitori, compozitori și artiști plastici români și străini. A fost tradus în peste 20 de limbi străine [3]. Este socotit unul din cele patru mituri fundamentale ale literaturii românești [4], iar în prezent este un brand cultural național.”

Bravoooooooo! Felicitări! Eu, totuşi, eu nu pot fi mândru! Grecii au poeme capodopere mondiale despre cât de viteji au fost ei în lupte, romanii la fel, toate naţiile se mândresc cu faptele de vitejie! Noi ne mândrim cu… relaxarea, cu renunţare în faţa morţii! Mie unul mi se pare o prostie!

Da, ştiu explicaţiile contradictorii. Vezi, Doamne, ciobanul vrea de fapt să se întoarcă la natură, să comunice ca într-o simbioză cu ea şi nu poate face asta decât prin moarte. La fel, el, de fapt, nu renunţă, ci doar îmbrăţişează destinul implacabil, soarta pe care nu ai cum s-o schimbi. Repet, aici nu e vorba de destin, de soarta, ci de actul criminal al altor doi oameni. Oameni, făcuţi din carne şi oase, care ar putea muri ei, în locul ciobănaşului în cauză. Ce nu putea, eroul să găsească un plan de contra-atac?

Dar,  de fapt, „Mioriţa” nu este doar un poem, ci o stare de fapt. „Mioriţa” nu poate fi schimbată, nu poate avea alt sfârşit. Asta pentru că „Mioriţa” este, de fapt, România şi naţia română. Suntem o ţară de oameni „implacabil” loviţi de soartă, o ţară de resemnaţi, o ţară de oameni care mereu au avut ghinion din cauza destinului!

Îmi pare rău, dar eu nu vreau să fiu aşa!

Voi ce credeţi? Am dreptate sau sunt eu nebun?

21 de comentarii la „CE MĂ ENERVEAZĂ: „MIORIŢA”, O BALADĂ PENTRU O NAŢIE ÎNFRÂNTĂ!

 1. Eu cred ca balada Miorita este definitorie pentru poporul roman. Insa mesajul transmis de aceasta nu este cel mentionat in articol. Deci nu este vorba de renuntare la lupta pentru supravietuire cum se sustine. Mesajul este unul mai subtil si mai greu de surprins la o simpla citire. Este vorba despre eventualitatea mortii, deci de pierderea luptei pentru supravietuire SI NU DE RENUNTARE LA LUPTA. Din acest punct de vedere ne asemanam cu pregatirile exceptionale facute in antichitate de catre faraonii egipteni cu prilejul trecerii in nefiinta. Acelasi lucru este mentionat in balada Miorita. Deci, importanta pregatirilor si activitatile absolut necesare prilejuite de trecerea persoanei in nefiinta sunt avute in vedere si nu cum s-a spus aici – renuntare la lupta pentru supravietuire.

  • Eu n-am contestat valoarea poemului. Chiar am evidentiat-o. Nu pot sa nu am, insa, un gust amar cand ma gandesc ca ne mandrim cu un mesaj atat de „subtil”. Am citit si eu destule comentarii, la momentul in care am avut lucrarea in programa, stiu parerile despre mesajele transmise de autorul colectiv si anonim. Totusi, pana si Wikipedia spune ca „este singurul poem de acest gen din lume”. Mi se pare si normal, doar celelelalte popoare se lauda cu faptele, nu cu „nefaptele”. In fine, asta e parerea mea si poti sa o contrazici. As mai mentiona din aceasta categorie, o alta lucrare de „mare” valoare- „Daniel Sihastrul”. Celebra replica: „Capul plecat sabia nu-l taie!”. Foarte mandru sunt si de acest vers. E tot de acolo!

 2. E trist ca am ajuns sa ne renegam cultura populara.E trist ca am ajuns in situatia de a ne renega pe noi insine.Am ajuns sa ne plangem de mila?Exclus,total exclus.Sa nu uitam ca stramosii nostri au avut de ales intre a fi un popor cu coloana vertebrala si afi umiliti.Si au ales sa lupte pentru propria identitate.Ce facem acum?Ne lasam calcati in picioare de niste hapsani care nu se mai satura de averi.Daca ciobanasul din „Miorita”
  s-a resemnat,neavand mijloacele necesare de a lupta pentru identitatea lui,fiind singur
  si parasit de soarta,noi ce facem?Ne lasam,un intreg popor,calcati in picioare si umiliti?
  E trist,da e trist ca stam si nu facem nimic si ne lasam intoxicati de toate minciunile
  lansate pe toate programele TV.E trist ca mai avem incredere in acesti ciobani care ne fura si painea de la gura.E trist ca nu am reactioanat in nici un fel,cand am vazut ca ne-au dat cultura,sanatatea,protectia mediului, dezvoltarea turismului,etc.pe mana unor asa zisi aliati in conducerea plaiurilor mioritice milenare.Cand noi mancam miere si beam vin autohton,aliatii la guvernare erau undeva prin Mongolia si India,iar acum pretind autonomie totala(ascunsa noua).Treziti-va romani!!! Ne vand tara pe 30 de arginti, ca Iuda pe Hristos.Scuzati-ma ca am politizat o balada de identitate a poporului roman,dar nu m-am putut rabda sa vad cum unii asa zisi comentatori ai culturii noastre populare si milenare,sant atat de inculti si rauvoitori.

  • Domnul Stefan, dvs ma contraziceti sau sunteti de acord cu mine? Ca m-am pierdut putin in argumentele dvs. Eu aici nu vreau sa fac politica. Nu vreau sa vorbesc despre doctrine, partide, etnii. Sunt altii mai buni, mai priceputi decat mine care pot sa o faca. In privinta mesajului dvs, vreau sa comentez doar atat: eu nu-mi reneg cultura populara. Ea exista, a stat la baza dezvoltarii neamului nostru, e o certitudine. Asta nu inseamna ca sunt mandru de invatamintele ei! Nu pot sa fiu de acord cu un astfel de mesaj. In plus, vorbiti dvs de faptul ca „stramosii nostri au fost un popor cu coloana vertebrala”. Sincer, nici macar pe asta nu o cred. Cred ca, mereu, de la formare, pana acum, am fost un popor de „cuceriti” si nu de „cuceritori”. Ne-am format in urma unei cuceriri, am platit biruri, dijme, tainuri si tot felul de taxe cuceritorilor, asupritorilor care ne-au invadat. De la Decebal, la Mircea cel Batran, la Imperiul Habsburgic si pana la regimul comunist, am fost un popor de CUCERITI, de oameni care, in loc sa lupte, au preferat sa ia bice pe spinare, sa plateasca si sa execute ce li s-a comandat. Desi manualele de istorie ridica in slavi faptele noastre de vitejie, este evident ca astfel de gesturi, de revolta, de razboi, de rascoala, au fost rare si de scurta durata. Daca privim cu atentie in trecut, veti vedea ca am perfecta dreptate. In plus, ca sa-mi argumentez si mai mult punctul de vedere, pot spune ca, o singura data, am avut si noi mentalitate de cuceritori: pe vremea lui Mihai Viteazul. Unirea a fost realizata din dorinta lui de cucerire si nu pentru ca ar fi existat cel mai mic simt national in mintile sau inimile „romanilor” de atunci. O singura data si a iesit un lucru minunat. Cum ar fi fost daca am fi gandit mereu asa? Am fi fost si noi un „pui” de imperiu. Le-ar fi fost rau altora, dar nu noua!

 3. Nu stiu de unde remarca conform careia un popor se lauda cu fapte nu cu nefapte. Ce este rau in a fi responsabil cu privire la ceea ce faci in faci dar si ceea ce ramane dupa tine, sau ce se va intampla cu tine dupa trecerea in nefiinta. Adica ar trebui sa te gandesti doar la a incarca cateva Colturi cu gloante si de a-ti curata carabina – varianta americana, sau ati pregati AK-47 si sticla de vodka – varianta sovietica, etc. Asa ar trebui sa sune o balada populara in viziunea autorului articolului. Este o parere care nu o impartasesc. Cat priveste ce spune Wikipedia ca este singura balada de acest gen din lume, pai cine a elaborat-o? Poporul roman. Cate popoare mai sunt la fel? Niciunul. Cate popoare au avut taria sa reziste (deci sa lupte si sa invinga sau sa geseasca modalitati de a supravietui) pe acelasi taram in istorie – foarte putine, printre care si noi. Ce reprezinta capul taiat sabia nu-l taie? O modalitate de a face fata unor evenimente total inechitabile, in care sansele de reusita ale romanilor sunt aproape de nule. Ca s-a practicat la nivel de conducere de multe ori in istorie este si datorita calitatii si modului in care au ajuns la conducere diverse personaje in istorie. CAT PRIVESTE CONCLUZIA ARTICOLULUI MENTIONAT ESTE FALSA. Se recomanda: 1.citirea baladei Miorita; 2. citirea tuturor cuvintelor care compun balada Miorita; 3. reflectarea asupra mesajului transmis (eventual cu ajutorul Dex-ului); 4. formularea unor concluzii apropiate de mesajul transmis de balada. Pe viitor ar fi bine sa avem mai multa grija asupra parerilor exprimate cu privire la elemente ale culturii nationale intrucat avand in vedere nivelul de instruire a tinerilor care termina liceul s-ar putea face confuzii in creierele lor tinere. Nu de alta dar acesti tineri peste 20-30 ani vor fi cei care ne vor plati noua pensiile.

  • Draga Irimia:
   1. Nici rusilor si nici americanilor nu le este lor rau ca popoare, chiar daca ei au facut rau altora. Dar lor, in interiorul natiilor lor sunt foarte mandri, foarte uniti, se cred cei mai buni. Iar asta este foarte bine pentru ei!
   2. Discutia noastra se transforma dintr-una bazata pe argumente, intr-una cu atacuri personale. Nu permit jignirile, pe acest blog, nici la adresa mea si nici la adresa altora. Nici macar jignirile subtile nu sunt acceptate. A ma trimite pe mine sa citesc „Miorita”, eventual cu Dex-ul langa mine, mi se pare ca arata un aer de superioritate gratuita din partea dvs. Nu cred ca este cazul sa ne demonstram aici care este sau care se crede mai destept. Va sfatuiesc sa nu mai cititi acest blog daca simtiti ca ceea ce scriu nu este de nivelul dvs intelectual. Asta e, noi, cei de aici, suntem mai „de rand”. Oricum, daca veti mai posta astfel de jigniri, comentariile nu vor mai fi aprobate. Pana la urma, este blogul meu si, aici, pot fi chiar si dictator daca vreau!
   3. Oricat de destept ati vrea sa pareti, trebuie sa invatati sa acceptati si parerile altora, chiar daca sunt, uneori, contrarii fata de ale dvs. Mai ales daca au argumente. In plus, tin sa va precizez ca abordarea mea asupra poemului „Miorita” nu este noua. Nu este o premiera, nu-mi apartine, nu am inventat-o eu, ci doar am imbratisat-o si impartasit-o. Poate ar fi cazul sa va documentati mai mult!
   4. Cat despre confuzia din creierele tinerilor, este doar parerea dvs. Indiferent de text, de opera literara analizata in scoala, exista abordari diferite. Luati orice opera literara si veti vedea ca exista critici impartiti, cu abordari diferite. A crea o liniaritate, a avea o singura parere, la unison, mi se pare o prostie. Tinerii, indiferent de domeniu, trebuie sa cunoasca o plaja larga de pareri, astfel incat ei sa poata alege una dintre pareri sau chiar sa-si formeze una proprie.

 4. Ma, Dane, domnu’ Irimia are, intr-un fel, dreptate. Poporul roman e unic. Unic in incapatanarea de a-si insusi niste valori pierdute imediat dupa anul…1601, sa zicem, ca tot vorbirati despre Mihaita, ban de Craiova. Stii cine e Romania? Andreea Tonciu e Romania. Cu nasul pe sus da’ picioarele cracanate, la prima ocazie…

  Pai, fratilor, sa o luam altfel: nu vi se pare ca poporul asta a rezistat, de-a lungul vremii, pana cand i s-a pus pe tava si varianta cash? Nu vi se pare ca romanu’ braveaza, face pe desteptul de cate ori i se da ocazia, da’ e prost de pute mai tare ca branza bietului cioban labil psihic din „Miorita” falusului?

  „Ce reprezinta capul taiat sabia nu-l taie? O modalitate de a face fata unor evenimente total inechitabile, in care sansele de reusita ale romanilor sunt aproape de nule. Ca s-a practicat la nivel de conducere de multe ori in istorie este si datorita calitatii si modului in care au ajuns la conducere diverse personaje in istorie.” dixit domnu’ Irimia, ceva mai sus.

  Ba, da’ da-ma dracu’! ar exclama suburbanu’ din mine… Si faptul ca au ajuns la conducere si si-au uitat galetile cu testicule alaturi de bunul simt, in vestiar, oare de unde izvoreste? Din origini nobile si obraz fin? Hai s-o lasam mai moale cu teoriile lu’ peste si cu politica, nea Irimia, ca nu ne intelegem.

  Asta e un blog. Daca nu poti inghiti o parere, du-te de ia o gura de telemea si stoarce, mai apoi, o rosie pe gatlej, in timp ce dai play unei casete (ai, cumva, casetofon Hitachi?) cu o varianta plansa a „Mioritei”. Bine ca te-ai trezit tu roman…

  PS: Vreti dovada ca Miorita e o balada low? Simplu! Intra pe orice desfasurator de stiri tabloid. Crima cu suspecti? Avem! Relatii dubioase om-animal? Avem! Alegoria moarte-nunta? Ilustram din arhiva…
  PPS: Asa mi-ar placea sa ne cumpere vreo Elvetie….

  • Eu spun doar atat: genial! Bravo, Silviu. Totusi, vezi sa nu se supere cineva in privinta limbajului. Oricum, sinonimul „falus” intra minunat in aceasta poveste! 🙂

 5. sa vedem cand a fost scrisa, si care era stuatia ATUNCI
  sa vedem care este situatia ACUM si ce se scrie
  ma refer la scrieri de AZI comparabile cu Miorita de ATUNCI
  sau poate ne caracterizeaza manele sa cum sustinea un ministru al nonculturii
  si atunci si acum sunt CRIMINALI si oameni buni de ucis
  acum crima se ridica la rang de LEGE
  NE UCID sanatatea, cultura, traditiile, dar ce nu ne ucid ?
  si nu ne ucide un „oier” ci ” MIORITICII ” neamului

 6. Se vede treaba ca nemtii, frantujii si spaniolii n-au fost atat de subtili ca romanii cand au compus Cantecul Nibelungilor, Roland sau El Cid, creatii in care se glorifica faptele de arme, eroismul si triumful binelui! Prea violenti, prea infatuati-la urma urmei, cine se cred ei?! Noi, romanii suntem niste pacifisti innascuti, crestini autentici care nu calca pragul vecinului ca in scop de jaf si cucerire, care promoveaza neamestecul in treburile interne si schimburile comercial-culturale reciproc avantajoase! Noi suntem romanii cei subtili si crestini…..

 7. Nu prea cred ca e vorba de ciobanul care se lasa omorat si se da batut.Daca ai fi citit cu atentie ai fi observat: DE-AR FI SA MOR! spune ciobanasul…

  • Haide, mai Cosmin, facem analiza pe text ca in clasa a VIII-a? Ce naiba? Toata balada este o plangere, o jale, o amaraciune. Nu este poemul de lupta, de putere, de „eu sunt cel mai bun”, asa cum au alte popoare. Noi suntem un neam de plangaciosi si atat. Pana si „Daniel Sihastrul” are o mare pilda: „capul plecat sabia nu-l taie”. Nu e nicaieri un indemn de genul „Pana la moarte! Noi suntem cei mai tari!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *