O cheamă Beth Whaanga. Este asistentă, soţie şi mama a patru copii. E australiancă și arată splendid în rochia asta, nu-i așa?
Priviți-o! Pare fericită, pare că are totul, familie, carieră, frumusețe și inteligentă. E frumoasă, natura a înzestrat-o cu multe calități fizice.
Dar iată ce se ascunde sub rochia ei:
Corpul ei îi spune drama: o dublă mastectomie, o histerectomie (îndepărtarea chirurgicală a uterului), o limfadectomie (eliminarea nodulilor limfatici) şi o lumpectomie (înlocuirea formaţiunii tumorale cu o zonă de ţesut adiacent sănătos). 4 operații dure, care i-au distrus feminitatea. Acum, Beth este doar o bucată de carne! Atat!
A ajuns aici din cauza cancerului, o boală atât de veche și atât de necunoscută, în același timp.
Are 32 de ani, vârsta mea și a multor altor adulți tineri. Pentru că ne considerăm încă tineri, nu? Cel puțin așa ne simțim.
Corpul nostru începe, însă, să spună altceva. Începe să simtă poluarea, alimentația proastă sau dezechilibrată, stresul. Dar noi ne credem incă tineri, perfect sănătoși, aproape invincibili.
De curând, o cunoștință de aceeași vârstă și-a descoperit o rană pe col, un început de…. Acea boală pe care nici nu vreau să o pronunț nici pentru dușmani.
A descoperit-o absolut din întâmplare. A mers la un control banal, așa cum își face o dată la șase luni.
A avut un mare, mare noroc! Încă șase luni și lucrurile s-ar fi complicat într-un mod îngrozitor.
Acum e bine, dar rămâne sub observație. Îi rămâne incertitudinea în privința vindecării complete. Îi rămân întrebări precum „Dacă nu a curățat medicul tot?”, „Dacă va recidiva?”.
Eu nu mi-am mai făcut analizele de cel puțin șase luni. Am fost tot timpul prea ocupat să mă duc la control. Și întotdeauna am gândit că sunt prea tânăr ca să fiu bolnav!
Și, totuși? Dacă, Doamne ferește, nu mai e așa? Dacă, undeva, ascuns bine în corpul meu, este vreun început de ceva?
Voi merge în curând. Sper să o faci și tu. Chiar te rog!
De altfel, te și întreb: când ți-ai făcut ultima oară analizele? Când ai fost ultima oară la control? Ești sigur că ești bine?
Sint cu totul de acord cu tine,dar analizele din 6 in 6 luni deja aduc a paranoia.
In Romania sint milioane de oameni fara asigurare medicala…ei ce fac?
Nu cred ca vorbim de milioane. Sunt, insa, multi care au probleme si care nu-si pot permite costurile unor analize. Pe de alta parte, cel putin teoretic, analizele in regim de urgenta sunt gratuite. Si inca ceva: cei care nu-si permit analize, sigur nu-si permit nici internet, asa ca nu-mi citesc blogul. E vorba de caracteristicile unui public, discutand la rece. Publicul meu e format din oameni destul de tineri si mai ales femei.
Daca donezi sange, beneficiezi de analize de sange gratuit. Nu stiu in ce masura cancerul poate fi depistat in astfel de analize, daca sunt necesare investigatii speciale pt a-l afla… Dar, hepatita, HIV si altele, sunt tot gratuite. Multa sanatate tuturor!