Nişte vinuri cu care să o dai pe spate

Te pregăteşti să-i faci o surpriză romantică. E o seară specială, şi vrei să o duci la o cină, la un restaurant fain.

Vă îmbrăcaţi elegant, sunteţi bine amândoi. Ajungeţi la restaurant, primiţi meniurile, ea e încântată peste măsură de gestul tău.

Vine chelnerul şi vă întreabă: „Ce vin vreţi să serviţi? Mă gândesc că vreţi să sărbătoriţi!”

Şi te blochezi. Habar n-ai ce să alegi, habar n-ai ce vin merge la peşte sau la desert. Pentru tine, vinul a fost mereu „doar de băut”, nu şi „de studiat”.

Sau mai rău, vrei să îi faci toată surpriza asta acasă. Găteşti de zor, îţi iese mâncare fabulos, eşti tare! Şi deschizi o sticlă de vin, pe care tu ai dat o mulţime de bani, dar ai cumpărat-o, aproape la întâmplare, de pe rafturile de la supermarket.

Vă pregătiţi să ciocniţi. Gustaţi împreună, convinşi că va fi o seară fantastică. Gustul acru al vinului vă face să înghiţiţi cu scârbă şi vă strică tot evenimentul!

Eu am trecut prin astfel de situaţii şi m-am gândit să vă dau nişte sfaturi de vinuri care să le dea pe spate.

Am apelat la bunul meu prieten Cosmin Grozea. El e specialist în vinuri, scrie pe blogul său despre asta, e degustător, mai şi vinde câteva soiuri, are pivniţa lui specială, un fel de muzeu al vinurilor, este absolut captivat de tematica asta.

Şi l-am rugat să ne prezinte tuturor câteva vinuri de senzaţie, cu succes garantat la degustare. Le găsiţi la el sau în alte magazine specializate. Au preţuri variate, în funcţie de buget. Fiţi atenţi la descrierile lui, sunt geniale pentru „mireni”.

1. Cramele Recaş Cocoşul dintre vii Fetească Neagră 2011
Gama/Nivel de preţ: 24-28 Ron
Se găseşte în majoritatea hypermarketurilor.
Place pentru că este un vin tânăr şi bine realizat, dintr-un soi pur românesc: Fetească Neagră, care oferă valoare pentru preţul plătit. Aromele sunt atrăgătoare, amintind de fructele negre coapte şi prunele afumate. Este un vin structurat, cu taninuri prezente, care continuă şi chiar amplifică în gust aromele de la nivelul olfactiv, făcându-se plăcut prin aromele de cireşe negre şi aciditatea vioaie. În final, se simt şi note de condimente.

2. Ceptura Roşu 2010 Dealu Mare
Gama/Nivel de preţ: 45-49 Ron
Se găseşte în magazine de specialitate şi online
Realizat de crama Davino, Ceptura Roşu 2010 este un cupaj de Cabernet Sauvignon şi Fetească Neagră. Este un vin mai elegant şi mai sobru, având o complexitate interesantă, care-l plasează calitativ peste nivelul său de preţ, cu arome intense de fructe negre, cacao, piele şi scortişoară, reuşind să impresioneze de la primul contact. În gust se simte dens, amplu şi aproape cărnos, dând senzatia că muşti din el. Bine structurat, puţin auster iniţial dar cu potenţial foarte bun de evoluţie în timp şi arome dulci de prune şi curmale. Finalul este persistent şi aduce senzaţii de pudră de cacao şi mure, cu taninuri ferme pe final. Un vin care ar cere preparate mai consistente.

 

 

 

                                                               3. Prince Ştirbey Negru de Drăgăşani 2010 Drăgăşani
Gama/Nivel de preţ: 57-70 Ron
Se găseşte în magazine de specialitate şi online
Un alt vin realizat dintr-un soi tipic românesc: Negru de Drăgăşani din zona Drăgăşani. Culoare vişinie închisă cu reflexii purpurii. Deşi avem un vin tânăr, nasul este foarte bine dezvoltat, combinând aromele de fructe de pădure, cu cele de vişină, lemn dulce, seminţe mentolate de fenel şi boabă de cafea. Corpolenţă medie spre plină, cu o structură bine conturată, echilibrat, cu aromele din spectrul olfactiv oglindindu-se bine şi pe palatin. Senzaţia mentolată de fenel şi cea de bob verde de cafea aduc o prospeţime foarte plăcută în combinaţie cu cele de vişine negre, mure şi ciocolată. Postgust mediu spre lung, primează aromele amărui de cafea ce durează. Un vin construit pe acelaşi tipar al vinificatorului Oliver Bauer, care urmăreşte să creeze vinuri interesante, cu potenţial de evoluţie la sticlă, dar în acelaşi timp uşor de băut şi de savurat alături de preparate culinare.

 Vinuri de import

4. 2006 Las Flors de la Peira, La Peira en Damasiela, Terrasses du Larzac, Languedoc, Franţa

Gama/Nivel de preţ: 65-75 Eur

Colecţie personală
La Peira este o cramă nouă din Terrasses du Larzac, o subregiune calificată la cel mai înalt nivel al calităţii (Grand Cru) din Languedoc, ce a lansat primele vinuri în 2005. Deşi doar de câţiva ani pe piaţă, vinurile produse de La Peira au captat atenţia criticilor internaţionali de vin din start, iar vinurile au obţinut punctaje mari şi foarte mari (95-100/100 puncte) aproape în fiecare an. Las Flors de la Peira este un cupaj specific zonei din care provine, majoritar Grenache, cu Syrah şi Mourvedre, ce a petrecut aproape 18 luni în butoaie noi de stejar franţuzesc. Culoarea este roşie închisă cu reflexii purpurii. Aromele intense de caramel, prune uscate, mure, cerneală şi cele florale de violete, conturează un profil aromatic bogat, complex şi profund, care evoluează încontinuu pe măsură ce vinul stă în contact cu aerul. Corpolenţă plină, echilibrat, cu taninuri dulci şi fine, ce conferă o senzaţie mătăsoasă şi plăcută pe cerul gurii şi datorită aromelor bogate de lichior de coacăze şi vişine, fulgi de ciocolată şi condimente. Finalul este lung şi lasă senzaţii de ciocolată neagră amăruie în postgust. Un vin care îi va impresiona pe ambii parteneri deopotrivă.

                                                 5. 2005 Chateau Beychevelle Saint-Julien, Franţa
Gama/Nivel de pret: 115-150 Eur

Colecţie personală

Un vin ce provine din Bordeaux dintr-un an considerat excepţional pentru calitatea vinurilor. Chateau Beychevelle este deţinut de câteva decenii de către o societate japoneză şi astăzi se bucură de o popularitate mare pe continentul asiatic, iar calitatea vinului a fost menţinută la cele mai înalte standarde. Vinul are o culoare vinişie, închisă. La nivel olfactiv este bine conturat, intens şi complex, surprinzând prin puritatea şi consistenţa aromelor de sirop de coacăze negre, prune afumate, note minerale de mină de creion, vişine şi uşoare tente de ardei gras verde care alcătuiesc un tot unitar şi seducător de la primul contact. Are corpolenţă plină, taninurile sunt coapte şi fine, bine echilibrat, caracterizat prin profunzime, arome bogate şi prospeţime revigorantă. Finalul este lung, cu tente uşor minerale şi de boabe de cafea. Vinul impresioneaza deja prin eleganţă şi complexitate, iar potenţialul de învechire îi asigură cel puţin 15-20 de ani de acum încolo. Se recomandă a fi servit alături de cele mai rafinate preparate pe bază de carne roşie.

6. Champagne Bollinger Special Cuvee Brut Rose NV

Gama/Nivel de preţ: 300-320 Ron

Colecţie personală

Bollinger este un producator consacrat din Champagne şi una dintre puţinele crame care folosesc butoaie de stejar la învechirea vinurilor chiar şi pentru vinurile spumante din gamele inferioare de preţ. Culoarea este roz somon deschisă, cu perlaj fin şi persistent şi bule foarte dese. La nivel olfactiv, aromele sunt intense şi confera senzaţia de dulce şi proaspăt în acelaşi timp. Distingem arome de petale de trandafir uscate, fructe roşii de pădure mici, merişor, drojdii, măr copt şi chiar boabă de cafea verde. În gust întâlnim aciditatea bogată care crează o senzaţie cremoasă pe cerul gurii şi senzaţii fine de tanin. Finalul este mediu, prelungind aromele de merişor şi senzaţia de prospeţime revigorantă. Se poate asocia foarte bine alături de tartar de peşte.

Aceastea fiind zise, sper să vă fie de folos şi vă aştept părerile. Fac pariu cu voi că nu daţi greş de Valentine’s Day cu aşa ceva.

16 comentarii la „Nişte vinuri cu care să o dai pe spate

      • :)) ai completa dreptate!! james joyce zicea si el despre femei ca sunt asa de admirabil de dragute si de bibilite si de curatele… totul, in asteptarea unui barbat care sa vina de le murdareasca olecuta.

  1. Cea mai buna postare pana acum !
    Tine-o tot asa, asta este genul de continut de care avem nevoie ca de apa (sic!)

    • Hm. Nu stiu ce sa zic despre alegerea ta. Incearca si ceva din lista mea si compara. Astept semn dupa.

  2. Am observat o greseala (poate nu e ) Primul vin se numeste Cocosul dintre vii(asa scrie pe eticheta) iar in titlu este Cocosul intre vii! Nu sunt rautacios, doar am observat si am zis ca poate nu e cu intentie scris asa!

  3. Alte reclamatii ??
    Doar una ..
    Lasa Recasul si alte petrochimii si fa clasamentul pe bune in functie de calitatea vinurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *