SĂ VORBIM DESPRE SUPRAOM!

Conceptul iniţiat de Nietzsche va fi, mereu, irealizabil! Cel puţin în România!

Ideea e în felul următor: filosoful german a „propăvăduit” evoluţia speciei umane, de la om, la supraom. Sau, mai degrabă, necesitatea evoluţiei speciei umane pentru supravieţuire şi, mai ales, pentru atingerea supremului din punct de vedere fizic şi intelectual.

„Am venit să vă vestesc Supraomul. Omul este ceva ce trebuie depășit!”Așa grăit-a Zarathustra.

În viziunea lui Nietzsche, mila, altruismul, toate valorile omului pentru om sunt, de fapt, valori prin care OMUL se neagă pe el însuşi, în sensul că atotputernicia fizică şi mentală este mai presus de orice sentimente, fie ele şi pozitive.

Încercând să aplicăm filosofia nietzschiană la situaţia vremurilor noastre şi, localizând scena aplicării acestei filosofii la spaţiul Danubiano- Carpato- Pontic, ajungem la următoarea interpretare: românul este unul dintre ultimii de pe pământ care ar putea spera vreodată să devină SUPRAOM. Asta pentru că românul are foarteeee multe sentimente! Le trăieşte pe toate intens: milă, compasiune, neputinţă, tristeţe, suferinţă, deznădejde, dezamăgire, agonie şi încă şi mai câte. Pe scurt, românului îi place să plângă şi să se plângă! Iar asta este o antiteză profundă a supraomului.

Voi ce părere aveţi despre această teorie? Filosofăm?

PS: Acest post este o revoltă la adresa superficialităţii. Sunt curios câte comentarii va strânge!

 

 

 

9 comentarii la „SĂ VORBIM DESPRE SUPRAOM!

  1. e un fel de evolutie darwinista, cel mai BUN (bun neinsemnand moral, etic sau ceea ce credem a fi asa) supravietuieste.dar sa fim sinceri….cred ca macar o data/odata in viata, fiecare si-ar dori sa devina SUPRAOM.cred ca acum filosofia asta se pliaza pe ceea ce stim despre japonezi, nu??cel putin, asa cred eu despre ei, din toate stirile citite.

  2. si cred ca teoria asta e si un pic din teoria marxista conform careia acea persoana care nu poate sa isi justifice existenta, trebuie sa moara.de aceea era dorit sa se creeze SUPRAOMUL.

    • Nietzsche a avut ghinionul sa aiba o sora tare nazista! Ea i-a falsificat multe dintre lucrari pentru a gasi argumente de sustinere a nazismului in opera filosofului. Nietzsche, insa, isi dorea doar filosofie, nu si nazism pus in practica. El a creat supraomul, practic, ca un ideal la care ar fi dorit el, insusi, sa ajunga. Era un om foarte bolnav si si-ar fi dorit sa devina supraomul, atatputernic fizic si intelectual.

  3. „teoria supraomului”…autodepasire,demersuri extraordinare ce duc la rezultate extraordinare.exista supraoameni?cu siguranta.japonezii sunt un exemplu,in sensul ca se raporteaza la ideal,reusesc din lucruri aparent marunte sa realizeze valori,traiesc intr-o permanenta competitie.cultura nipona este cea care „dicteaza” modul in care se raporteaza individul din Japonia la activitatile sale..DAR..si o voi spune cu incredere,intotdeauna vom gasi un supraom si in cel de langa noi..si nu trebuie sa filosofam,sa privim realitatea doar aparent,doar intr-o maniera subiectiva,asa cum le convine unora.

    • Despre japonezi vorbeam si eu intr-un comentariu, ceva mai sus. Ei se pot apropia de supraoameni, sa zicem. Persoanele din jur, insa,… interesanta teorie dar… ma indoiesc.

  4. Ura e singurul sentiment sincer! E ceea ce ne pastreaza egoismul ! Te face sa dispretuiesti existenta asta fizica,frumusetea de orice fel, te ajuta sa-ti pastrezi adevarata natura. Binele nu este decat o forma de razgaiala. Binele este doar felul in care ne guduram precum cainii pe langa stapan, ca sa ne mai dea o bucata de ” timp ” ca sa avem iluzia ca ne-am saturat! Viermii se bucura ca au ce manca! Dumnezeu e prin alte ceruri acum ! Iar visurile noastre sunt virusi si intoxicatii cu realitatea! Durerea e pacaleala de 6 minute a naturii. Durerea fizica este marsavia naturii. Omul nu este ceva ce trebuie depasit, ci nimicit(de preferabil eutanasiat). Au astia bombe nucleare, dar le folosesc probabil pe post de supozitoare.

  5. Teoria supraomului , a filozofului german Nietsche este profund anticrestina , aceasta nefiind , in niciun caz , pe placul DOMNULUI DUMNEZEU CEL SFANT.La polul opus , se afla asa – numitul HOMO RELIGIOSUS , agreeat din plin de catre DOMNUL DUMNEZEU CEL SFANT , al carui prototip este Domnul IISUS CHRISTOS , Fiul DOMNULUI DUMNEZEU CEL SFANT , laudat si slavit fie Numele Sau , in vecii vecilor.ALELUIA , AMIN , DOAMNE , AMIN ! Inrudit cu supraomul este HOMO SOVIETICUS , in acceptiunea scriitorului rus , Andrei Zinoviev.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *