„CE MĂ ENERVEAZĂ”- Va fi o nouă rubrică pe acest blog. Vreau să vă spun ce mă enervează în această societate, în viaţa de zi cu zi. Vreau să ştiu, de asemenea, ce vă enervează pe voi. Când mergeţi la serviciu, când mergeţi la mare sau la munte, când vă duceţi la farmacie. Ce vă enervează în România?
UNDE AŢI VREA SĂ TRĂIŢI LA BĂTRÂNEŢE?
Mă enervează că nu pot răspunde la această întrebare cu numele ţării noastre.
Da, mi-aş dori să trăiesc la bătrâneţe, în România. Dar, mă uit în jur, şi îmi dau seama că, încă, nu se poate. Aproape la fiecare colţ de stradă, vezi câte un bătrân amârât. Cu o faţă tristă, brăzdată de nevoi şi de griji. De grija medicamentelor prea scumpe, de grija pensiei prea mici şi a întreţinerii care îi depăşeşte venitul.
Sper, totuşi, că, până când eu voi ajunge la bătrâneţe, lucrurile se vor schimba. Sper să îmi trăiesc senectutea în România şi să merite!
Pentru moment, însă, mă gândesc că, la 60 de ani, voi fi într-un loc cu plajă, cu mare curată. Aş vrea să am un restaurant, undeva în Sicilia sau în sudul Spaniei. O locaţie cu patru- cinci mese, pe care să o administrez. Să stau la taclale cu clienţii, să beau bere cu lămâie sau sangria, să dau o fugă la mare, să fie soare şi liniste, relaxare.
Şi mai ales, îmi doresc ca în jurul meu să fie oameni fericiţi. Am văzut astfel de oameni în locurile despre care v-am povestit, deci se poate! Din păcate, nu şi în România.
Voi unde aţi vrea să trăiţi la bătrâneţe? Are şanse ţara noastră să devină veselă şi optimistă măcar peste 30 de ani?
cand ma uit la unii oameni parca ma uit la mine….asta este ce vad eu cand ies undeva.eu nu indraznesc sa ma mai gandesc la bataranete….nu cred ca voi ajunge asa de departe. cred ca am sa mor de tanara.nu stiu ce ma face sa spun si sa cred asta…totusi daca ar fi sa plec in strainatate as face-o.chiar acum…DA!sincer da,as pleca….nu stiu unde si spre ce m-as orienta dar de plecat eu as pleca…sper totusi ca ceva ceva se va schimba si in tara asta.
Si, totusi, crezi ca viata de pe o zi pe alta, fara planuri de viitor, este o solutie? Eu sunt un tip destul de riguros si imi place sa elimin cat mai multe necunoscute. De aceea, imi fac planuri- pentru a programa niste lucruri.
Ciao Dan! inca o data atingeti,tu si Cristina niste taste sensibile,la care nu numai tu ai atatea interogative.nu pot sa zic ce perere am despre viata de zi cu zi ptr ca nu sunt acasa sa vad,dar prin tv si alte mijloace pot sa urmaresc cat de cat situatia economica,politica si etc….si prin voi 2 pot urmarii si opinia catorva pers care va lasa comentarii,opinia poporului de rand,ca de media nu am incredere ca tot ce zic si scriu este doar pur adevar.cum ai zis tu,nu numai tinerii sunt vinovati,sunt cei de la putere ca nu le permit sa faca ceva.ne face,cel putin pe mine,sa alegem intre fii si parinti,asigurare copiilor un viitor mai bun sau sa traim de azi pe maine,sa platim taxe si sa le asiguram o pensie la batranii nostrii.si atunci iesim afara,incercam sa le asiguram viitorul la copii si cu bani de aici sa ne ajutam si parintii acasa.de aici le putem face pe aman2. frica mea este ca viata noastra o sa treaca cu speranta ca intr-o zi o sa ne intoarcem acasa,sa ne traim batranetea dar nu o sa se poata.as vrea sa fiu si eu acasa sa lupt ptr tara asta superba din multe puncte de vedere….dar sunt egoista….si ma gandesc mai mult la viitorul copiilor mei,ptr ca in romania mai e nevoie de inca cateva generatii bune ca sa se schimbe ceva,si copii mei ar intra in generatiile de sacrificiu si chin.nu vreau sa aibe si ei lipsurile care le-am avut eu si mai ales sa fie ei nevoiti sa schimbe tara,ptr ca i-ti spun cu mare durere ca nu aste usor.
Aoleu ce apa la moara mi-ai dat… si ghinion, am si un pic de timp…
Nu exista tara vesela cu locuitori plangaciosi si noi asta suntem un popor de Niobe:
– vai, nu ne da guvernu’ subventie (la orice) – da’ ce-ar fi sa-ncerci stimate cetatean in loc sa-ti scazi cheltuielile pe spinarea mea (din impozite) sa te duci la munca si sa-ti cresti veniturile?
– vai, nu ne da guvernu’ locuri de munca: statu’ nu-i sereleu si nici societate de binefacere, fa un efort si scrie (sau pune pe cineva daca nu esti in stare) un CV decent si arata la interviu ca ai chef de munca sa vezi cum iti gasesti de lucru.
– vai, ce mizerie, nu face statu’ curat: da’ ce-ar fi sa-ncepi prin a-ti face tu curat in ograda, la locul de munca… ce-ar fi daca ai duce hartia la cosul de gunoi si chistocul in scrumiera? mori din asta? nuuuu
– vai, o tara cu servicii de … rahat (ca-s o doamna): ti-a trecut prin cap sa-ti ceri drepturile sau doar te lamentezi masochist cumparand de la aceeasi dugheana din colt paine veche si scumpa?
Si tot asa, exemplele-s nenumarate.
Solutia e la noi: la mine, la tine, la el, la noi, la voi… NU la ei. Ei au alta treaba.
M-am saturat de guverne de micro-management care-n loc de strategii macroeconomice trebuie sa stea sa-i stearga la cur pe Ionel si pe Gigel, sa curete dupa Mita si Nuti si sa dea de mancare la cainii vagabonzi.
Gata. Pa. Io-mi fac oaza mea de civilizatie si daca ti-o faci si tu, si tu, si tu… la un moment dat oazele noastre civilizate se vor intrepatrunde si-atunci tara asta o sa fie doar frumoasa nu „frumoasa, pacat ca-i locuita”…
nu mai inteleg nik….daca faci un un CV „bine facut”…..dar vb tot de romania????am atatea cunostinte care au iesit din facultati cu voturi maxime….si totusi ca sa intre intr-un loc decent de munca au trebuit sa plateasca pe X si pe Y (se numeste mita).si cine nu are acesti bani? vorbesc de cerinte de zeci de milioane!!!!????cati sunt cei care gasesc fara sa scoata bani din buzunar?10%?si restul?platesc daca au daca nu….i-si i-au campii…..numarul la oferte de munca este mult inferior al cerintelor…si etc. si nu numai acolo este mita ESTE IN TOATE CAMPURILE SI DOMENIILE….exemple sunt nenumarate….ar trebui o revolutie…..
draga Cristina,
ce intelegi prin „loc decent de munca”? unul din acelea unde freci pisoiul toata ziua pe 1000 de euro? tinerii abia iesiti din facultate, cu voturi maxime cu tot, NU stiu sa faca nimic si-atunci un loc decent (in opinia mea) inseamna un loc unde cineva investeste ca TU sa inveti o meserie (meserie e si aia de medic, si aia de inginer, nu confunda „meseria” cu strungul) si prin urmare salariul e ca pentru incepatori.
daca vrei salariu de fite imediat dupa facultate atunci, da, ai nevoie de pile …
stiu ingineri care in romania vroiau munca de birou si salariu de primadona dar au emigrat la pus faianta… surpriza: la faianta si-n romania se plateste bine… dar aici e rusine sa muncesti… munca-i pentru prosti si tractoare…
suntem o natie de farisei.
stai c-am uitat:
atata timp cat scrii: „i-si” in loc de „isi” si „i-au” in loc de „iau”… ai nevoie de pile sau mai bine… lasa, emigreaza!
si deci tu zici ca e corect ca cei care ies din facultati sa nu aibe de munca ptr ca nu au experienta,cine le da posibilitatea sa faca experienta?pers de care vb eu sunt ingineri si au gasit de lucru cu pile si mita…..de unde? de unde deja aam emigrat de 10 ani…mai bn fac menajera afara, decat sa fac pe doamna in ro cu sal de rahat….asta ziceai si tu mai sus,ca in loc sa ne vaitam sa punem osul la treaba…eu asa am cam facut.cati in romania au salarii cu care reusesc sa intretina decent o familie si mai ales familii cu copii in facultati???? sunt,dar putini. si cand zic decent ma refer la clasa de mijloc…care din pacate e pe cale de disparitie….
pacat ca sunt romani care nu scriu bine romaneste si totusi nu emigreaza…si reusesc prin parinti sus pusi sa fie dct si ingineri in romania si noi care am mancat cartea ajungem menajere si strungari in strainatate.si statisticile vb singure vazand numai ultimele examene unde in facultati erau pers care nu stiau tabla inmultirii bine.norocul meu ca am facut scoala cand inca se facea scoala in romania….nu acum…..nu-mi trebuie cand fac pe menajera….dar o am ptr cunostinta mea generala!
si inca ceva,as fi facut si acasa menajera dar daca tot fac asta macar sa o fac pe 2000 de euro afara decat pe cateva sute in romania…e o mica mare diferenta!
Vroiam doar sa spun ca persoanele despre care vorbesti tu sunt la terminarea facultatii doar „absolventi” nu „ingineri” (e o maaaare diferenta) si-atunci trebuie sa-si vada lungul nasului si sa nu ceara salarii aberante.
Eu n-am emigrat si nici n-am avut pile dar la primul interviu important cand m-au intrebat ce salariu vreau nu le-am spus cate limbi straine stiu si nici ca am terminat facultatea cu 9,80… le-am zis doar: „nu vreau sa va sperii, o sa stau 3 luni in proba pe salariul minim pe economie si-apoi discutam de bani”. In cele 3 luni le-am dovedit ce stiu, ce pot si ce fac (ca-s 3 lucruri diferite) dupa care cand le-am cerut cam de 2 ori cat avea cel mai pricopsit angajat din firma nici n-au clipit… am lucrat la ei 4 ani.
Asa ca eu cand aud de pile, relatii si mita la angajare imi aduc aminte de loazele lui Caragiale cu mamitzele lor cu tot.
Sa nu ma intelegi gresit, n-am zis ca nu se angajeaza (mai ales in structurile de stat) pe cumetrii si nici n-am zis ca asta-i un fenomen benefic tarii, dar de-aici si pana la a sustine ca tinerii n-au viitor in Romania… e cale lunga.
Unde mai pui ca proverbul „decat 10 lei in soare, mai bine 5 lei la umbra” exista doar la romani. Eh, 10 lei la soare si 5 lei la umbra sunt realizabile fara pile… daca vrei 10 lei la umbra atunci ai nevoie de „ajutor extern” 🙂
… prostii mă enervează la serviciu, la mare, la coada la magazin, oriunde şi în orice ţară. Cei care cred că printre străini e mai bine ca acasă, că ce fac alţii e mai bun decât ce fac ei, să plece cât mai repede din ţară caci felul lor visător de a trece prin viaţă ne incomodează. Legat de tânără generaţie singurul lucru care îmi vine în minte e munca, munca şi iar munca.
PS: Dane în cat timp se învaţă Luceafărul?
Ei, aici, Octav, cred ca ai dreptate. Prosti sunt peste tot, nr lor face, insa, diferenta. Afara, totusi, batranii sunt muuuult mai relaxati. Ca de la situatia batranilor am plecat. Cat despre Luceafar, daca esti acel Octav la care ma gandesc eu, cred ca stii, deja, raspunsul. In vreo doua zile, ca doar vi l-am recitat in clasa si ati scapat de ascultat la Literatura in ziua aia. 🙂
Pentru mine, mai e mult pana la batranete…
Da, dar niciodata nu e prea devreme ca sa te gandesti si la asta.
deci nu are rost…am inteles cu cine am avut acest mic dialog draga titiana….te vezi numai pe tine si pe cei sa zicem 10 % care au gasit un loc de munca…aici nu e vb numai de sal mare sau mic…sunt care s-ar duce si numai ptr a face experienta…si ptr cati este un viitor in romania???ptr 50%?urmaresti statisticile?nu ajung locurile de munca ptr cei care sunt actual in romania….ce sa mai zic daca ne-am intoarce toate sutele de mii(ca sa fiu indulgenta)care suntem afara…..care este in romania nr peers dezocupate???’ pe ce lume traiti?eu nu vb de tine de X si y…vb de mii de persoane.si inca ceva,m-ai uimit cu faptul ca strungar nu e o meserie,atunci ma intreb eu…..dulgher,tamplar,zidar,bucatar,camerier,etc….ce sunt?? sunt tot meserii,oameni fara de care un dct ar face meseria lui in cort si inginerul s-ar transforma in strungar ca sa lucreze. schimbati mentalitatea fratilor!!!!!! de la mic la mare,in sens metaforic,de la dct la strungar,de la maturator la parlamentar….numarul cererilor de munca este inferior ar ofertelor,,,,,CU MULT….asta este punctul discutiei si sa revenim la intrebarea lui Dan,unul din motivele care ma enerveaza in romania,dar nu tara e de vina,ci de cine o conduce.de acolo porneste,criminalitatea,mizeria,coruptia,etc. si inca ceva care ma roade….romii….orasele intregi care le detin(din surse dubioase),si romanii nostrii care promoveaza menelistii si muzica noastra usoara si populara care se duce da rapa…..si asta se intampla in tara noastra….A NOSTRA… a romanilor….ca mergand inainte in ritmul asta….romania o sa fie condusa de ei…..nu sunt rasista(sa nu ma intelegeti gresit)…dar e , mai bine zis era,o etnie minoritara in ro….si acum??? nu vreau sa ajung sa regret dictatura….cand stateam la cozi infernale ptr alimente de baza dar nimeni nu murea de foame,cand nu era mizerie ca acum(peste cativa ani o sa traim cu gropile de gunoi in fata casei),cand nu era coruptie,cand daca nu munceai intrai in puscarie sa muncesti ptr stat,cand cand ….
corectez….numarul cererilor de munca este SUPERIOR….scz
Dragelor, ma bucur ca am starnit o dezbatere aici. Totusi, tragem si o concluzie? Care ar fi solutia, din punctul vostru de vedere?
Draga Cristina,
Asta este ultimul raspuns ca vad ca nu prea ne-ntelegem:
1. cand am zis ca nu ma refer la strungar, am zis pentru ca TU te refereai la absolventi de facultati si la aia am vrut sa ma refer si eu (nu din cauza ca strungaria nu-i meserie)
2. numarul cererilor de „frecat menta” pe salariu este mai mare decat numarul ofertelor si-ti spun asta pentru ca:
3. Am un post liber si inevitabil cei care se prezinta pentru angajare NU incep prin a-si lauda performantele si cunostintele ci incep cu: „cat e salariul”. Salariul dragi prieteni e in functie de performanta si daca vreunul dintre voi crede ca io-s Mama Omida sa ghicesc din 5 min de conversatie ce stiti voi sa faceti… v-ati inselat. D’aia cand aud de proba de lucru o rup toti la fuga (proba de lucru de 2-3 ore, nu perioada de proba de 6 luni).
Asa ca nu-mi povesti tu mie de diferenta dintre cerere si oferta cand eu am un job liber de 1 luna (si platesc mai bine decat media). Diferenta e ca eu ofer un loc de MUNCA si candidatii vor un loc de frecat pisoiul pe banii mei.
Si pentru ultima data (ca am treaba) iti spun ca tara asta e in rahat din cauza noastra, nu a guvernantilor: nu guvernantii propovaduiesc manelele, nu guvernantii te impiedica sa te duci la munca (ce-ai vrea? sa-ti dea parlamentul un job? unde?), nu guvernantii arunca gunoaie pe jos (ba poate arunca si ei, da-s o minoritate fata de noi ceilalti facatori de mizerie).
Si daca stii pe cineva care are nevoie de un job si e dispus/a sa-si coreleze pretentiile financiare cu priceperea profesionala (adica nu absolventi care vor 1000 de euro la primul job si nici strungari care vor munca de birou) trimite-l la mine ca-l angajez.
Vom ramane in rahat atata timp cat o sa asteptam solutia de la altcineva (guvern, parlament, UE). Dar e complicat sa cauti o solutie, mai simplu e sa dai vina pe altcineva si s-astepti rezolvare…
eu am zis ca toti sunt vinovati…de la mic la mare ,de la parlamentar la maturator si de la dct la strungar……din pct-ul meu de vedere daca ar fii legi mai drastice,prin consecinta,controale mai dese in toate campurile s-ar rezolva o mare parte din probleme.ca Mitica nu ar construi o vilaa de lux din venit dubios daca finanza i-ar face un control si l-ar lua la bani marunti…..si aceeasi finanta cand gaseste o neregulaaritate nu ar lua mita si uite asa Mitica termina ce are de facut cumparand pe toti cu bani.
Solutia???? suntem vinovati cu totii,de la cei plecati la cei care sunt acasa…..dar asta nu mai conteza…ce e facut e facut…..dar tu Dan vrei un raspuns,care il vrem si noi,dupa parerea mea,cu pasi marunti trebuisc rezolvate problemele dezbatute mai sus plus altele de care nici nu s-a vb. sunt f multe probleme ca sa putem da un raspuns net.
Dar tu Dan…???? ce parere ai….dupa tine ce ar trebui facut?care este solutia?
Daca vrei parerea mea, cred ca fiecare are partea lui de vina, indiferent de statut social. Prea ne place sa ne plangem, prea ne place sa furam si sa nu facem nimic, prea ne place sa lasam pe maine ce putem face azi. Daca ne doare, ar trebui sa facem ceva. Daca suferim, trebuie sa indepartam suferinta. Eu cred ca fiecare se poate ajuta pe el insusi, nu trebuie sa astepte sa-l ajute altul. Din pacate, suntem o societate de pasivi si de blazati.
hahaha, asta-i solutia: sa moara si capra lu’ Mitica, fir-ar el al dracului de ciocoi…
si inchei definitiv c-un citat din robotzi lu’ Creativemonkeyz:
” mie nu mi-i ciuda ca-s io trist, mi-i ciuda ca-s altii fericiti”
eu nu mai cred in planuri…sa sti ca am fost dezamagita de ele candva.bine ca intr-un fel ma gandesc la viitorul meu dar nu indraznesc sa spun de acum ce voi face pentru ca nu stiu daca voi realiza ce mi-am propus sau nu.deocamdata imi este bine asa dar se poate si mai bine.
Eu cred ca-ti voi face o vizita. Ca e Italia, ca e Spania, nu conteaza… Viitorul nu suna deloc bine in limba romana.
Eu cred ca-ti voi face o vizita. Ca e Italia, ca e Spania nu conteaza… Viitorul nu suna deloc bine in limba romana.
Poate facem ceva impreuna. Pui si tu jumatate din valoare la carciuma si bem impreuna bere la terasa toata batranetea. Chiar suna bine rau!
revin:de fapt hai sa nu fiu rea…unele planuri pe care mi le-am propus sa le realizez chiar le-am realizat.acum mi-am adus aminte.erau planuri minore dar ma bucur ca am reusit sa indeplinesc ce mi-am propus,si ma bucur si mai mult ca am facu o persoana draga mie fericita prin ce am reusit.:
Si, totusi, se poate.
da!