CE MĂ ENERVEAZĂ: CERŞETORIA!

Cu siguranţă că suferinţa acestui copil, starea lui jalnică, sărăcia cruntă în care se scaldă stârnesc compasiunea tuturor.

Mi-e teamă, însă, că acesta este şi scopul celui care îl pune acolo. Doar scopul de a stârni milă şi de a ne face să scoatem câţiva lei din buzunar. Dar oare din toţi aceşti bani pe care copilul ăsta îi strânge pe zi se duc pe cheltuieli necesare lui? Sunt sigur că nici măcar doi, trei leuţi.

Ştiu că voi stârni, din nou, controverse cu acest post, dar nu pot sta nepăsător. Susţin sus şi tare că nu sunt de acord cu cerşetoria! Eu nu dau bani cerşetorilor, indiferent cât de amărâţi sunt, indiferent ce sechele au, indiferent cât de tristă au povestea. NU LE DAU BANI!

Ştiu, Dumnezeu ne îndeamnă să fim buni cu aproapele nostru, să fim milostivi, să fim generoşi.

Dar eu nu cred că aceasta este soluţia în cazul cerşetorilor, ci din contră. Pur şi simplu, cu cât ne este mai milă, cu atât sunt mai fericiţi stăpânii acestor cerşetori, cu atât mai prosperă le este afacerea.  Pentru că, din păcate, 99% dintre cerşetori au un „STĂPÂN”, care îşi cumpără merţane, vile şi haine scumpe pe spatele lor, al amărâţilor ăstora.

Da, vezi o bătrânică amârâtă care susţine că are nevoie de medicamente. Vrei să o ajuţi! Dar nu-i da bani, ci mergi la farmacie şi cumpără-i medicamentele respective. Sau dă-i o bucată de pâine, o masă caldă, o haină mai veche, dar nu-i da bani!

Aceasta cred că ar fi cea mai bună soluţie. Ne este la îndemână. În plus, dacă ne-ar mai ajuta şi statul, care să nu mai permită nicio formă de cerşetorie, chiar ne-ar fi tuturor mai bine. Cum ar fi dacă poliţia i-ar aduna pe aceşti oameni, i-ar duce în nişte centre, iar, de aici, ar fi preluaţi de nişte oameni mai norocoşi care să le rezolve problemele.

Din păcate, însă, mulţi dintre poliţişti preferă să închidă ochii şi, cu „atenţia” la purtător, să treacă mai departe, nepăsători, atunci când întâlnesc un cerşetor.

Mai mult, ne place să organizăm proteste pentru a salva animalele, dar, din păcate, am uitat de… oameni.

Ceva am putea face, totuşi, ca să schimbăm această situaţie. Un prim pas ar fi, poate paradoxal, să încetăm să le mai dăm bani cerşetorilor!

16 comentarii la „CE MĂ ENERVEAZĂ: CERŞETORIA!

 1. Sunt de acord cu tine…singura suferinta e ca nu au niste parinti iubitori cu putere de munca si sacrificiu ! Nu trebuie incurajata cersetoria !! E josnic sa folosesti imaginea unui copil nevinovat in scopuri mizerabile!

  • Sa exploatezi un copil mi se pare la fel de grav cu o crima. I-as pune pe acelasi palier si pe parintii care profita de copiii lor si pe criminali.

 2. buna Dan! sunt de acord cu tot ce ai scris.asa gandesc si eu ,k nu ii ajutam pe ei,sarmanii,ci pe alti…”bogatasii,greii,smecherii” .bravo pt post

 3. din pacate copiii aceia vor invata ca banii se castiga destul de usor…..unii poate vor recurge la acte ilicite sa ii obtina……nici eu nu dau bani cersertorilor cum nu dau nici celor ce vin sa ceara bani pentru diverse cazuri umanitare, chipurile avand un dosar in mana si un chitantier…..

  • S-ar putea, totusi, ca unii dintre cei cu dosare de cazuri umanitare sa aiba, chiar, nevoie de banuti. Totusi, s-a ajuns la un grad foarte mare de neincredere si nici macar aia nu mai primesc nimic.

 4. Un articol ce spune exact lucrurilor pe nume. Ma induiosat aproape pana la lacrimi poza cu acest copil, dar stiu ca nimic din ce strange el acolo nu o sa-i fie destinati lui. Eu daca il vedeam pe strada recunosc ca i-as fi dat 1 leu, 2, dar adevarul este ca trebui sa incepem sa nu o mai facem

 5. Ce campanie s-ar putea face impotriva lor?…sunt de acord cu tine,nici eu nu le dau bani,dar corn sau alte alimente da.

 6. Dane sa sti ca ai dreptate!in locul banilor putem oferii si altceva.la biserica de la mine din sat a venit o cersetoare sustinand ca e bolnava si are nevoie de un mic ajutor din partea credinciosilor.oameni cu mila i-au dat destui bani cat sa poata bea zdravan in ziua respectiva.spun asta pentru ca femeia este sanatoasa tun,poate e bolnava din cauza bauturii ca numai in carciuma sta!sa sti ca si Iisus Hristos alimente a dat saracilor,paine si peste, nu bani…

  • Multumesc inca o data. De aceasta data imi dai tu dreptate. Totusi, ce putem face sa schimbam putin destinul acestor oameni?

 7. poate si din cauza locurilor de munca s-a ajuns la astfel de situatii!cunosc o femeie care se vaita ca nu are destui bani pentru a isi intretine copiii si ca mor de foame si de frig din cauza saraciei!cand i s-a oferit un loc de munca din partea primariei i-a spus primarului ca ea prefera sa traiasca din alocatiile copiilor si din cersit decat sa isi osteneasca oasele cu munca de zi cu zi!ea este apta din toate punctele de vedere dar daca nu vrea sa munceasca,vina a cui este?

  • Deci unde este criza in privinta locurilor de munca? Daca refuzi sa muncesti, esti absolut condamnabil! Ii dipretuiesc pe oamenii care prefera sa intinda mana, in loc sa munceasca!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *