EXPERIMENTUL

Spuneam, în prezentarea mea, în primul post, că mi-am făcut blog din diferite motive. Unul dintre acestea era de a recomanda anumite cărţi sau filme care mi s-au părut interesante.
Ei bine, am văzut, sâmbătă seara, un film care chiar m-a impresionat.
Se numeşte Experimentul, The Experiment, este o producţie 2010 şi îi are în rolurile principale pe Adrien Brody şi Forest Withaker, doi super- actori.
Scenariul este cam aşa: câţiva americani acceptă să fie supuşi unui experiment psihologic contra unor sume de bani. După încheierea contractului, sunt mutaţi într-o clădire izolată, construită ca o închisoare. Cinci dintre ei au rolurile de gardieni, iar ceilalţi sunt deţinuţi.
Deşi acesta este doar un experiment, toţi „pacienţii” îşi iau rolul foarte în serios şi fac totul să-şi îndeplinească misiunea, de teamă să nu piardă banii promişi. „Totul” înseamnă pedepse crunte din partea gardienilor faţă de condamnaţi şi revolte din partea deţinuţilor către paznicii lor.
În doar cinci zile, toţi „actorii” se dezumanizează complet, uită că nu e vorba decât despre un experiment şi că nu au aceste roluri şi în viaţa reală. După doar cinci zile, se petrec atrocităţi incredibile, violenţe animalice.
După ce am văzut acest film, mi-a rămas o întrebare în cap: oare doar de cinci zile avem nevoie să uităm că suntem oameni? Oare, doar într-un timp atât de scurt, putem deveni capabili să ne ucidem semenii, deşi suntem consideraţi „oameni normali”? Sau se poate întâmpla chiar mai repede?
Voi ce credeţi? Care este părerea voastră?

5 comentarii la „EXPERIMENTUL

  • Alina, ai dreptate deplina. Nu ne costa prea mult, iar rezultatele pot fi senzationale. Asa ca start la sms-uri. Eu am facut-o, deja.

 1. Filmul evidentiaza cele mai importante defecte ale omului:
  1. Nu respectam legile, oricat de simple ar fi ele si nu ne asumam responsabilitatea (Adrien Brody nu a vrut sa manance tot din farfurie, desi a fost de acord sa renunte la toate drepturile si sa fie tratat ca un prizonier)
  2. Mintim ( „Omul zburator” nu a zis ca are diabet iar ” natzi” nu a specificat ca a mai fost la bulau)
  3. Oamenii slabi si nepregatiti nu pot sa conduca sau sa primeasca o putere prea mare pentru ca nu or sa stie cum s-o foloseasca ( Forest Withaker era un frustrat care traia cu maicasa. Cum a simtit gustul puterii cum a luat-o razna )
  4. Spiritul de turma este o alta problema. Omul slab copiaza si nu gandeste singur ( toti gardienii s-au luat dupa Forest)
  In concluzie suntem niste animale vorbitoare si actionam din instinct.

 2. Bravo, Paul. Imi place cum gandesti si mai ales ca putem incinge o discutie interesanta. Sa mai vii pe aici pe blog, mai am filme despre care vreau sa scriu. Acum, insa, vreau sa te provoc la lectura. Hai sa te vad aici cum stai. Vezi urmatorul post.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *