GENERAŢIA ACTUALĂ MAI ARE O ŞANSĂ!

Fiecare generaţie are particularităţile ei şi este considerată de cei mai în vârstă „mai slabă, mai proastă, mai incultă”. De altfel, chiar noi am fost ţinta atacurilor părinţilor, care ne-au tot spus că „pe vremea lor…” şi că „voi nu mai sunteţi atât de preocupaţi de….”.

Povestea cu învăţatul a fost mereu dezbătută de generaţii. Şi mereu a existat acea prăpastie, „generation gap”, acele neînţelegeri între părinţi şi copii, între adulţi şi tineri.

Recunosc şi eu că am momente când cred că generaţia actuală nu mai are valori, că nu mai este preocupată absolut deloc de învăţătură, că doar mess-ul şi facebook-ul sunt valorile lor.

Şi, totuşi, am avut o surpriză tare plăcută într-o seară. Eram la un restaurant şi, lângă noi, era organizat un bal al celor de clasa a VIII-a, un bal de final de gimnaziu. Erau câteva zeci de tineri, dar pe niciunul nu l-am văzut consumând alcool sau fumând. Poate nu am privit eu prea atent, dar impresionant cu adevărat a fost gestul lor de final de bal.

Fiecare a aprins câte un „felinar zburător”, pe modelul chinezesc, şi şi-a pus o dorinţă. Cei mai mulţi dintre ei spuneau „Îmi doresc să iau notă mare la capacitate!”. Mi s-a părut superb, mi s-a părut o dorinţă de maturitate, mi s-a părut exact ceea ce ei trebuia să-şi dorească.

Felicitări! Mi-au plăcut şi m-au făcut să cred că şi generaţia lor are valori, că şi generaţia lor are oameni de calitate. Dincolo de sistemul de învăţământ tot mai slab, dincolo de problemele tot mai multe ale tinerilor din ziua de azi, momentul din acea seară m-a făcut să cred că această generaţie mai are o şansă. Depinde doar de ei!

PS: Din păcate, într-un foişor de lângă aceşti tineri de clasa a VIII-a, era organizat un majorat. Toţi cei invitaţi au plecat de acolo pe patru cărări, turmentaţi rău, inclusiv fetele. În plus, minute bune au ascultat muzică… absolut ieftină. Aici, cred că e tare greu să-i mai pot preţui.

Copiii voştri cum sunt? Ce valori credeţi voi că are generaţia tânără? Mai are sau e destinată dezastrului?

4 comentarii la „GENERAŢIA ACTUALĂ MAI ARE O ŞANSĂ!

  1. uff……al meu are abia 1an si 7 luni,dar ma gandesc de acum,cu groaza,la ce va fi…ce fel de adolescent,tanar adult va deveni…..stiu ca mare parte se datoreaza educatiei de acasa.,.,,dar o fi de ajuns??? om vedea…pana atunci, putem doar sa speram la bine….

    • Pai, gandeste-te la evolutia ta. Ti-a fost de ajuns educatia de acasa? Eu cred ca da, cel putin in cazul meu, cei sapte ani de acasa mi-au pus acele baze solide. Ulterior, au aparut finisaje din experientele de viata, dar bazele au fost de acasa.

  2. Interesant articol. Da, ai dreptate. Generația actuală mai are o şansă. De exemplu, eu fac parte din ea. Mă exprim corect, îni place sa învăț şi toate cele. Nu sunt dependentă de internet si când văd atâța agramati si atâția pierduți pe internet mă întristez. Generația actuală a fost înțeleasă greşit. E practic o lege ca cei „mai mari” să se creadă superiori celor „mai mici”. Total greşit. De multe ori cei mai mici întrec pe cei mari. Dupa cum am citit, cei de a VIII-a i-au intrecut pe cei de a12-a… Deci… ai dreptate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *