Executare, executare, dar să ştim şi noi!

Mă trezesc în cutia poştală cu o scrisorică de la Administraţia Financiară.  Măi, să fie! Ce treabă ar putea avea domnii cu mine? Că doar ştiam că am impozitele plătite.

Când colo „răvaşul” mă anunţa că s-a început executarea silită asupra mea pentru neplata unei amenzi. Atât. Dar ce amendă? Ce sumă? Ce executare? Cum, neicuşorule? Că mie nu mi-a spus nimeni vreo vorbuliţă!

Am reacţionat prompt, a doua zi, mi-am anulat toate treburile şi m-am pus pe lămurit problema că nimănui nu i-ar plăcea să se trezească cu conturile blocate. Eventual să afli asta şi după ce ai umplut un coş de cumpărături şi vrei să plăteşti cu cardul blocat! 

Şi, uite aşa începu povestea, că de-aicea mult mai este!

Drum la Administraţia Financiară, ghişeul 1! Evident, răspunsul: „Nu aici, la sediul celălalt!”.

Sediul al doilea: „Aici, dar la etaj!”

La etaj: „Am început executarea, aveţi o datorie de 200 ron de vreo doi ani! Dar nu pot să vă spun ce contravenţie aţi comis! Mergeţi la inspector!”

La inspector, într-un final: „Păi ne-a anunţat Administraţia Autostrăzilor că nu aveţi plătită o amendă pentru lipsa rovignetei!”.

Ahaaaaa! Se lămuri şi acuzatul după vreo câteva ore bune de bătut drumurile! Nu mă mai plâng de cozi, că sunt obişnuiţă. Adică, prin 2010- 2011, am circulat cu maşina pe un drum naţional, fără rovignetă! Am priceput! Deci merit amenda! Dacă zice statul, asta e, sunt bun de plată!

Dar de ce nu am fost anunţat? De ce nu mi-a trimis nimeni o minimă înştiinţare în cutia poştală? De ce a trebuit să fiu anunţat după mai bine de doi ani şi doar cu somaţie de executare silită? De ce?

Puteţi să-mi răspundeţi voi? Aţi păţit şi voi aşa ceva?

20 de comentarii la „Executare, executare, dar să ştim şi noi!

 1. Mie imi plac si momentele acelea in care te duci constiincios sa iti platesti impozitul si ti se spune ca ai o amenda neplatita. Si ai platit-o, dar trebuie sa te intorci acasa, sa iei copia PV si chitanta si plicul (daca ai avut buna inspiratie sa le pastrezi) si sa te intorci sa mai stai o data la coada. Doar pt ca nu au apucat sa centralizeze datele intr-un an de zile sau mai mult. Iar cat stai la cozi si te plimbi pe drumuri, te intrebi, an de an, cat de complicat este sa se introduca in baza de date ca ai platit amenda…

 2. Mie imi plac si momentele acelea in care te duci constiincios sa iti platesti impozitul si ti se spune ca ai o amenda neplatita. Si ai platit-o, dar trebuie sa te intorci acasa, sa iei copia PV si chitanta si plicul (daca ai avut buna inspiratie sa le pastrezi) si sa te intorci sa mai stai o data la coada. Doar pt ca nu au apucat sa centralizeze datele intr-un an de zile sau mai mult. Iar cat stai la cozi si te plimbi pe drumuri, te intrebi, an de an, cat de complicat este sa se introduca in baza de date ca ai platit amenda…

 3. Mie imi plac si momentele acelea in care te duci constiincios sa iti platesti impozitul si ti se spune ca ai o amenda neplatita. Si ai platit-o, dar trebuie sa te intorci acasa, sa iei copia PV si chitanta si plicul (daca ai avut buna inspiratie sa le pastrezi) si sa te intorci sa mai stai o data la coada. Doar pt ca nu au apucat sa centralizeze datele intr-un an de zile sau mai mult. Iar cat stai la cozi si te plimbi pe drumuri, te intrebi, an de an, cat de complicat este sa se introduca in baza de date ca ai platit amenda…

 4. Louise Tanase, am patit-o si pe asta. Chiar stau si ma intreb daca functionarii astia mai au cu ce sa ma uimeasca. Ei, insa, an de an, reusesc sa ma lase masca. Au o resursa inepuizabila de imaginatie nesimtita.

 5. Louise Tanase, am patit-o si pe asta. Chiar stau si ma intreb daca functionarii astia mai au cu ce sa ma uimeasca. Ei, insa, an de an, reusesc sa ma lase masca. Au o resursa inepuizabila de imaginatie nesimtita.

 6. O situtatie similara am patit-o si noi. Doua amenzi platite de fiul meu mijlociu, au aparut ca neplatite la noi la impozit plus penalitati…. La vremea respectiva( acum 4 ani) cand au fost platite amenzile, am fost la ghiseul cu pricina, cu chitantele. Bun…au fost inregistrate ca platite intr-un registru, atunci nu se lucra cu PC-uri…Bun…Acum 5 luni ne vine acasa o hotarare de executare…Nu mai aveam chitantele…L-am pus pe fiul meu sa incerce sa caute in arhiva de la C.E.C. in Bucuresti unde a platit amenzile copiile dupa acele chitante. A platit 100 lei, a asteptat o saptamana si am rezolvat-o. Ce cu birocratia asta…

  • Si cei 100 de lei i-ati platit din banii vostri! Tare! Adica a trebuit sa mai platesti ceva ca sa demonstrezi ca ai platit la timp. Ce bine ar fi fost sa-i dai in judecata pentru suma asta! Dar, asta e, nu avem timp sa umblam prin tribunale.

 7. Nu am avut (inca) parte de situatii de acest gen insa incompetenta si birocratia ne omoara de multe ori. Lucruri care par simple la inceput devin extrem de complicate in momentul in care intalnim un functionar plictisit sau vreun calculator defect. S-au mai intamplat cazut in care primesti avertizari sau amenzi iar tu nu esti deloc vinovat. Asta mi s-a intamplat si mie, si crede-ma, nu e deloc placut sa te lupti pe la ghisee pentru a descalci prostia unora.

  • Si te-a despagubit cineva pentru timpul pierdut? I-a durut in bascheti! Si se mai intreaba de ce ii injura oamenii!

 8. Am patit si eu la fel cu plata impozitului la masina,i-am dus chitanta,noroc ca le tin peste ani,dar nici o scuza n-am primit…calculatorul e de vina…mi-a zis.Deci TRAIM IN ROMANIA…iar la banca fiul meu cel mare avea restanta la firma 1 UN leu,cu 5 lei dobinda,deci am platit 6 lei…bine ca n-a facut el drumul de la Cluj.Asa e Dan,mai avem de trait,nu te enerva,mergi pe drumul bun.

  • Cum adica sa nu ma enervez? Eu cred ca ar trebui sa ne enervam cu totii si sa facem ceva. Sa schimbam sistemul. Cu totii. Ca altfel nu se poate. Auzi, tu, sa ai datorie 1 leu si sa platesti 5 lei dobanda? Pai, pana si camatarii taxeaza mai ieftin!

   • Da,ai dreptate,atunci cind eram acolo in birou pentru suma asta mica au „lucrat”4 doamne,una la ghiseu,una la calculator,una la chitante,iar ultima mi-a dat hirtia doveditoare ca nu am restanta la momentul respectiv.Eram furioasa ca noi la 20 copii avem o educatoare,o dadaca si zilnic se aud voci ca se reduc posturile…si copilul nu e o hirtie ce o bagi in dosar…nemaizicind despre responsabilitatea vietii a 20 de copii..acasa esti cu unul si iti ajunge…

    • Tocmai despre asta vorbeam. E plin sistemul de taietori de frunze la caini. Iar, in alte sisteme, e jale mare din cauza lipsei de personal. Poate se va schimba, totusi, ceva. Trebuie!

 9. Putin i-a pasat functionarului care este si azi, in acel post…si s-a scuzat: Stiti: atunci nu era compiuterizat…era pe registre…daca aduceti…bine…daca nu platiti…Iar pentru timpul pierdut…ce ii intereseaza? E timpul lor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *