Off! Şi s-a făcut… mare!

IMG_1603

Azi am oftat mult. Aparent nu aveam de ce. Era soare afară, o zi de luni, ca fiecare alta. Şi, totuşi, mă trezeam oftând din senin. Nici n-am avut chef de vorbă. Îi răspundeam Cristinei în dodii, cu răspunsuri scurte, neinteresante.

Nu credeam să fie atât de greu. Trebuia să facem o chestie nouă şi simplă: să o ducem pe Sophi la grădi! Doar e un loc unde copiii se simt minunat, se joacă, se distrează.

IMG_1598

IMG_1602

Dar realitatea a fost alta: a fost greu şi pentru noi şi pentru ea. Nouă, adulţilor, nu ne venea să credem când a trecut timpul. Când Sophi s-a făcut atât de mare, încât să meargă la grădi. Nu ne venea să credem că va sta fără noi, că va lipsi din căminul ei.

Şi a fost greu şi pentru ea. A plâns, primele două ore a stat doar sub fusta maică-si, n-a vrut să intre în clasă. Sau intra, stătea câteva minute şi apoi ieşea repede pe hol să ne caute.

IMG_1611 IMG_1617 IMG_1618

Ulterior s-a mai liniştit. Ba chiar a plecat fericită de la grădi. Se bucura că se întoarce acasă, dar se vedea că este fericită şi pentru că a petrecut câteva ore într-un loc nou şi minunat, alături de câţiva prieteni noi.

De fapt, ăsta a fost şi motivul pentru care am vrut ca Sophi să meargă la grădi. Simţeam nevoia să o dăm în grija unor specialişti care să o înveţe lucruri noi, inteligente, să o înveţe regulile societăţii şi cum să comunice în colectivitate.

Sperăm că am făcut bine. De fapt, suntem siguri. Chiar dacă ne-a fost greu şi ne va fi greu şi mâine, şi poimâine şi probabil încă vreo câteva săptămâni bune!

Pentru voi cum a fost prima zi de grădi?

PS: Tac-su, la 1,90 înălţime, s-a înmuiat rău de vreo câteva ori. Mai mai să calce pe urmele maică-si care plângea în batistă!

13 comentarii la „Off! Şi s-a făcut… mare!

 1. bafta printesa mica….noi azi am fost in vizita;))…doar de pe 16 incepem…si a plecat plangand ca vrea sa ramana la jucarii:)) ….sa vezi plans ddin 16 ca nu vrea sa ramana:)))…..intr-adevar,parintii au emotii de 1000 de ori mai mari…

 2. In primele zile nu a plins deloc, era chiar bucuroasa ca se duce, dar dupa vreo saptamina, cind a vazut ca se repeta treaba ,si zi de zi tb sa mearga acolo a inceput sa plinga . Educatoarea imi zicea ca dupa ce plec eu mai plinge putin si apoi se ia cu joaca si tace .Plecam si eu cu o jale in suflet……. Oricum, mai mult de 2 saptamini nu cred ca a tinut plinsul.

 3. Pentru mine au fost de mult aceste emotii…La fel s-au manifestat si copilasii mei cand erau mici si i-am dus la gradi….Parca a fost ieri…
  Usor, usor se va invata si va veti invata si voi. Eu cand ii lasam la gradi plangeam pana m-am invatat ca trebuie sa mearga acolo, ca e bine pentru ei…
  E o frumoasa, ca si voi!

 4. Eu sunt pe partea cealalta a baricadei,azi am primit 3 copii noi, la inceput e f.greu,dar e spre binele copilului sa fie in colectivitate… sunt tare suparata pentru ceea ce a patit Ionut….aveti grija de copii,sa nu-i scapati din ochi nici o clipa.Sophia o sa se acomodeze repede,aveti rabdare cu ea.Va pup.

 5. Buna Dan! Sa inteleg din modul in care sunt aranjate materialele in clasa ca este vorba de o gradi Montessori?

   • Felicitari! Ati facut cea mai buna alegere, insa ce pot sa spun este ca rezultatele nu se vor vedea in 6 luni sau ele vor fi in stadiul de „hint”-uri asupra unor consolidari, modificari, adaptari comportamentale viitoare ce stau la baza unei personalitati puternice. Daca nu sunt indiscreta – care gradi MTS?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *