Dar cu sunetul ce-aţi avut? La Depeche

Melodia asta nu a sunat nici pe departe, aseară, ca în videoclipul de mai sus.

Nu am pretenţia ca o melodie să sune identic live şi în studio, dar concertul Depeche Mode a avut o problemă la nivelul sunetului.

Atmosfera a fost fabuloasă, trupa bestială, nişte muzicieni legendă, generoşi în bis-uri şi în mulţumiri publicului.

Dar, au fost momente când s-a auzit prost, foarte prost.

Iniţial, am stat pe locurile noastre, undeva în inelul al treilea, adică sus, în peluze. Nu am rezistat decât vreo zece minute pentru că se auzea ca şi cum am fi fost la trei străzi distanţă de arenă.

Am reuşit să coborâm până la inelul unu şi am stat pe trepte, ca în studenţie. Aici s-a auzit mult mai bine, dar nu perfect. În continuare am sesizat multe microfonii şi un bas transmis cu ecou, deranjant urechilor.

Paradoxal, la deschiderea arenei, atunci când a cântat Ina, s-a auzit mult mai bine, în toate colţurile stadionului. S-a auzit, nu s-a cântat, nu putem compara. Dar asta e o altă poveste.

În plus, mulţi prieteni mi-au spus că şi la concertul precedent Depeche, tot pe stadionul naţional, pe atunci Lia Manoliu, au fost probleme cu sunetul. Şi, mai recent, la Red Hot Chili Peppers, cică ar fi fost aceleaşi probleme, deşi stadionul era, deja, renovat.

Şi atunci vă întreb ce s-a întâmplat aseară, la concert?

Eu am o ipoteză, dar nu sunt specialist, poate voi vă pricepeţi mai bine.

De exemplu, cred că inginerii de sunet ai celor de la Depeche au fost luaţi prin surprindere de dimensiunile şi acustica aparte a stadionului nostru. Sau nu le-a păsat prea tare. Pentru că sistemul de boxe al formaţiei nu a fost suficient ca să ducă sunetul şi până în vârfurile tribunelor. În  mod normal, înaintea unui mare concert, m-am interesat şi eu, inginerii de sunet studiază acustica locaţiei, fac simulări, calcule, aşează boxele în funcţie de particularităţile arenei.

Repet, nu sunt specialist, dar, de exemplu, am fost la două concerte identice ale celor de la AC/DC. Unul în America, într-o sală de baschet acoperită, şi cel din România, în Piaţa Constituţiei. Ambele concerte s-au auzit identic şi perfect. Iar, pentru România, ştiu sigur, că inginerii de sunet au avut mult de lucru, din cauza blocurilor din jur care modificau acustica. Dar, au reuşit să păstreze etalonul din America.

În fine, eu cred că ceva s-a întâmplat aseară la concert. Poate şi voi aţi simţit sunetul imperfect.

Una peste alta, sunt sigur, totuşi, că v-aţi distrat! Am dreptate? Cum vi s-a părut concertul? 

4 comentarii la „Dar cu sunetul ce-aţi avut? La Depeche

  1. O prietena de a mea a fost la concert aseara si mi-a spus acelasi lucru pe care il spui si tu. Multe melodii nu au „sunat” bine…Oare care sa fie cauza?

  2. Salutare. Am stat in Tribina I sectorul 138 … cica VIP. Doamne cat de groaznic a putut sa fie sunetul. Nu s-a putut distinge nici un gram de armonie din coloana sonora. Nu puteai distinge linia melodica a vreunei piese. Vocea era un latrat… chiar la un moment dat erau proiectate niste imagini cu caini… puteam jura ca trupa „latra”. Basul era super super intens (il simteai in stomac si in cap) se reflecta din peretii arenei si se intorce inapoi creeand efect de unda stationara, bass aproape continuu. Presiunea acustica, pe care o simteai in urechi creeind disconfort, nu era eliberata din pricina acoperisului si nici absorbita de „oameni” pe tot perimetrul stadionului. Multe locuri erau libere, aproape sectoare intregi plus in spatele scenei. Scaunele de plastic in forma parabolica reflectau care incotro. Toate sunetele slabe erau modulate de super bass (intermodulatie). A fost absolut ORIBIL. Am fost inhibat complet si nemultumit, revoltat, distrus ca o astfel de ocazie se iroseste fara sa imi creeze incantarea pe care o asteptam. La intrarea in arena senzatia era wow… civilizatie, atmosfera. Sunetul FOX era decent ca la o deschidere, nici prea tare, nici foarte calitativ, putin ecou tipic unei sali partial goale. Consolam lumea din jur stai sa vezi cand intra DM, sa vezi cum se schimba sunetul in bine… Ei asi !!! S-a schimbat in DEZASTRU. Ce a urmat pentru mine a fost un adevarat cosmar. Imi venea sa plang. Ziceam cum naiba se poate intampla asa ceva…. Unele persoane din raza vizuala isi puneau palmele peste urechi, chiar am auzit intr-o pauza scurta „da mai dureaza mult?” Eram uimit totusi cum de atata lume se extazia la nenorocirea aia de sunet. In 2006 DM pe vechea arena sunetul a fost multumitor. S-a auzit media clar, puteai distinge orice efecte din background tipice DM. Inaltele erau si ele OK iar joasele nu se incurcau cu celelalte sunete. In 2013 DM sonorizarea/acustica a fost o neneorocire. Trupa pe scena si-a facut treaba la cel mai inalt nivel. Dar organizatorul si sunetistii au reusit sa strice seara multora. Ce sa zic au fost si multi „multumiti” care au ignorat calitatea produsului unui concert: MUZICA.

    Citez o domnisoara „alexa” care spre uimirea mea a reusit sa puna punctul pe I:

    „Absolut revoltatoare sonorizarea la DM. A fost primul si ultimul concert la care am fost pe National Arena. Nu stiu a cui este vina dar nu inteleg cum cei de la DM au acceptat sa cante intr-o asemenea locatie. Pur si simplu a fost bataie de joc. Am platit ca sa imi fie insultat auzul timp de 2 ore. Ma tot gandeam cum este posibil ca atatia oameni sa fie atat de extaziati cu sunetul acela execrabil. Era un amalgam de sunete si distorsiuni ca si cand o trupa de 2 lei ar fi performat pe scena. Rusine organizatorilor si celor de la DM care au venit doar sa isi ia banii. La valoarea lor mi se parea normal sa faca teste de sonorizare inainte de a accepta locatia.”

    • Iti multumesc pentru primul tau comentariu, te mai astept pe aici. Este exact genul de comentarii care merita citite: argumentat, la obiect, pertinent. Din pacate, ce s-a intamplat la DM a fost un dezastru, m-am simtit furat. Cred ca asta e cuvantul potrivit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *