Părinte cu placa?

Aceasta este doar o fotografie de pe net, dar şi noi ne aflăm în aceeaşi situaţie. Sophia descoperă fascinată minunile pe care le ascunde placa pe care o am.

Mă vede pe mine că stau cu degetele pe ecranul ei tot timpul, a şi vizionat câteva filmuleţe de desene animate pe placă, atunci când am călătorit cu avionul.

Iar, de atunci, este disperată să apese pe butoanele plăcii. Se lasă chiar cu plânsete când i-o luăm.

Eu sunt împotriva accesului copiilor la vârste atât de fragede la astfel de gadgeturi. Mă gândesc că-i izolează de viaţa reală, de prietenii adevăraţi. Cred, însă, că suntem cu toţii fericiţi atunci când copilul stă minute în şir cuminte cu placa lui şi nu face tărăboi în casă sau atunci când ieşim în oraş, la restaurant, cu alţi prieteni.

Ei bine, însă, un prieten mă contrazice categoric. Copilul lui ştia să numere în engleză, până la 10, la numai doi ani. El spune că datorită plăcii pe care a descoperit-o de foarte de mic. În plus, i-a instalat tot felul de jocuri care-i stimulează inteligenţa şi filmuleţe documentare, pe care copilul le priveşte cu mare interes pentru că sunt pe placa lui. Da, aţi auzit bine, are, deja, placa lui! Acestea sunt argumentele lui pentru a spune „DA” accesului copilului la placă.

Aşadar, ce facem? DA sau NU pentru educarea cu placa?

14 comentarii la „Părinte cu placa?

  1. EU ZIC CA NU. NU MI SE PARE OK CA UN COPIL MIC SA STEA CU OCHII IN CALCULATOR. INTELIGENTA I SE POATE STIMULA IN MULTE ALTE FELURI DECAT PUNANDU-I LA CALCULATOR FEL SI FEL DE JOCURI SI MAI STIU EU CE. INTR-UN FINAL TOT VA AJUNGE DEPENDENT DE CALCULATOR SI LA 5 ANI TE VEI CERTA CU EL CA VREA SA STEA NUMAI LA CALCULATOR IAR TIE CA PARINTE NU TI SE VA MAI PAREA NORMAL CA EL SA STEA CU ORELE. VA DEVENI FASCINAT DE CATE JOCURI POATE GASI INTR-UN CALCULATOR SI NUMAI ACOLO VA VREA SA STEA. EU AM O NEPOTICA DE 4 ANI SI NICIODATA NU A FOST LASATA LA CALCULATOR, DAR NICI EA NU A CERUT VREODATA ACOLO. SINGURELE LUCRURI PE CARE LE VEDEA LA CALCULATOR ERAU DESENELE. EA AVEA CALCULATORUL EI DE JUCARIE SI ERA MULTUMITA SI SE JUCA CAT AVEA CHEF CU EL. IN CONCLUZIE, SPUN NU CATEGORIC CALCULATORULUI DE LA O VARSTA FOARTE MICA.

  2. E cu dus si intors treaba asta. Fiica mea a inceput sa se uite la calculator de pe la 3 ani jumate. Bineinteles, un timp limitat pe zi. Dar a invatat multe lucruri de la softurile educative pe care le urmarea . A prins multe informatii ” din zbor” , in forma de joaca si cred ca nu as fi avut prea mare succes daca voiam sa o invat eu ” hai sa-ti povesteasca mami despre planete, meserii,cele 7 minuni ale lumii etc”. Daca e totul sub control, sa nu stea cu orele in fata monitorului nu cred ca e f rau. Asta-i mersul lucrurilor, sunt ore de optional la calculator deja de la gradinita, asa ca ce sa mai zicem………. Dar, precautie….

    • Care crezi ca ar fi varsta minima la care sa-i dai copilului tau accesul la calculator, fie si limitat? Sophia are un an jumatate. Mi se pare mult prea mica.

      • Cu cit mai tirziu cu atit mai bine, pt ca le place, ii atrage, si apoi poate deveni o pb statul la calculator.Cind era la gradi, in grupele mai mari , mai toti colegii fetitei mele erau familiarizati cu calculatorul, atit cit se poate la nivelul lor.

  3. E discutabil! Inca nu stim ce se intampla daca sta un copil mic cu ochii in calculator, generatia asta e inca prea mica pentru a vedea niste rezultate (pozitive sau negative)!

  4. Categoric NU.Nici la gradi nu avem acces la ele,jucariile sunt cele mai indicate conform particularitatilor de virsta,deci si acasa sa se joace cu jocuri educative,cuburi,sa deseneze,sa lipeasca ,sa modeleze,deci are timp pentru calculator mai tirziu.Si asa cum taticool Dan petrece mult timp cu Sophia,asa e bine pentru toti copiii sa fie iubiti si sa fie cu familia impreuna la bine si la greu.

  5. Buna Dan, scuze ca n-am mai fost pe pagina ta de ceva vreme 🙂
    Eu sunt pro gadgeturi chiar si la 1 an jumate. Asta este lumea catre care ne indreptam. Atata vreme cat iese si prin parc, coloreaza si cu creioane, se joaca si cu jucarii chiar nu vad de ce le-am interzice accesul la ipod/tablete/calculatoare? toate trebuiesc facute echilibrat .
    Fiul meu are instalate pe ipod joculete de memorie, puzzle, litere, cifre, cantece

    • Mai, Crina, pentru prima parte, hai sa zicem ca te iert! 🙂 Despre partea a doua, pot sa-ti spun ca fiica noastra este in aceeasi situatie. Sta relativ putin pe placa, vreo 30 de min pe zi, ar jocuri educative instalate, merge foarte mult si afara. Cred ca este ok.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *