Avem şi noi bun simţ! Nu în ţară, însă!

Am fost în vacanţă. Pe Coasta Cantabrică, în Spania, foarte aproape de Franţa.

O zonă fabuloasă, cu plaje cum nu am mai văzut nicăieri în Europa.

Cele mai curate plaje, cu cel mai fin nisip, pe care le-am văzut eu.

Şi, paradoxal, nu erau amenajate, dar erau înţesate de turişti! Trebuia să-ţi aduci de acasă absolut totul, de la prosoape, la umbreluţe şi până la mâncare! Găseai doar două- trei coşuri de gunoi la intrarea pe plajă.

Fenomenul flux- reflux este, însă, foarte puternic la ocean şi, ca să ajungi la valuri, trebuia să strabaţi distanţe foarte mari. Au fost plaje pe care am mers de la intrarea pe nisip până la valuri 2 km. Am rămas şi eu uimit de amploarea fenomenului.

Ca să eviţi tot felul de drumuri până la faleză, te aşezai foarte aproape de apă şi, după cum mai creştea nivelul oceanului, te tot mutai mai aproape de ţărm din oră în oră. În plus, se formau nişte băltoace minunate pentru copii, în care prichindeii stăteau ca în jacuzzi.

Dar, dincolo de frumuseţea peisajului aproape virgin şi a fenomenului flux- reflux nemaiîntâlnit, m-a minunat şi curăţenia plajelor.

Şi nu era o curăţenie menţinută cu utilaje, ci era menţinută de turişti. Cum spuneam, coşurile de gunoi erau la mare distanţă de locul în care îţi amplasai prosopul şi, totuşi, nimeni nu arunca nimic pe jos. Nici măcar mucurile de ţigară! Toţi turiştii îşi făceau pungi de gunoi şi le duceau, la sfârşitul zilei, la tomberon.

Şi erau şi români!!! Serios, români de-ai noştri, conaţionali, oameni cu care m-am şi conversat. Şi nici măcar ei nu concepeau că pot arunca acolo măcar un pet. „Cum să facem aşa ceva? Nu vedeţi cât de curat e nisipul?”

Dar eram în Spania, în Ţara Bascilor, o zonă extrem de civilizată. Iar ai noştri păreau de-ai locului pentru că adoptaseră imediat ideile spaniolilor pentru protejarea mediului.

La noi, în ţară, însă? De ce sunt plajele pline de pet-uri, de mucuri de ţigară şi de coceni de porumb? Iar argumentul „nu sunt coşuri de gunoi” nu e plauzibil. Nici acolo nu erau. Şi nu erau nici plaje concesionate către cineva care ar fi trebuit să aibă grijă de ele. Erau complet neamenajate pe sute de kilometri de coastă.

Explicaţi-mi voi de ce nu putem fi civilizaţi la noi în ţară? De ce trebuie să ne facem de râs mereu?

Până îmi găsiţi un răspuns, vă rog priviţi fotografiile. Am pozat plajele astea aproape în toate momentele zilei. Sunt superbe la orice oră!

VACANTA BILBAO 133 IMG_9053 IMG_9054 IMG_9055 IMG_9092 IMG_9158 IMG_9163 IMG_9172 IMG_9186 IMG_9272 IMG_9274 IMG_9299 IMG_9300 IMG_9301 IMG_9302 IMG_9303 IMG_9304 IMG_9306 IMG_9307 IMG_9308 VACANTA BILBAO 130 VACANTA BILBAO 131 VACANTA BILBAO 132

8 comentarii la „Avem şi noi bun simţ! Nu în ţară, însă!

  1. frumoasa locatie, poze superbe insa din pacate astia suntem noi, sau ma rog, a noastra populatie … in tara nu putem pastra curatenia insa cum trecem granita parca totul se schimba

    • Asta ma mira tare mult si pe mine. De ce afara putem fi civilizati, dar la noi nu? Speram sa-mi explice, totusi, cineva.

  2. si pe mine ma uimeste faptul ca unii pot respecta regulile de orice fel in afara tarii, dar aici au cu totul alt comportament. Probabil ca , in afara , nu vor sa lasa impresie proasta sau le e frica de amenzi, dar acasa credem ca putem face orice ….

    • Asta cu amenzile ar putea fi o solutie. Dar romanul a inventat spaga, asa ca nu m-ar mira sa dea doi lei la politist ca sa arunce gunoiul unde vrea.

  3. as fi fost tentata sa spun ca respectam regulile atunci cand avem si conditiile, dar aici e vorba doar de mentalitate. bun simt si probabil ca acel cineva care ar fi indraznit sa arunce pe jos, ar fi fost apostrofat imediat……la noi asta lipseste cu desavarsire…sa reactionam

    • Da, lipsa de reactie a comunitatii poate fi un raspuns la intrebarea mea. De cate ori am indraznit sa-i atragem atentia cuiva care si-a aruncat mucul de tigara pe jos?! Aproape niciodata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *